Om Silvertärnan

motorikFöräldrakooperativet Silvertärnan startades 1994 av en grupp föräldrar som behövde barnomsorg. Den 5 april 1994 invigdes Silvertärnan i Säby gamla skola, där en del av barnens äldre släktingar gick i skola som barn. Hösten samma år startade man också upp fritidshemmet.

När Silvertärnan startade användes endast undervåningen i huset. Hösten 1997 var övervåningen renoverad och även den togs i bruk. Idag ägs huset av kommunen och kooperativet hyr av dem. Miljön är inspirerande där barnen både kan får utlopp för sina rörelsebehov och få möjlighet till att på egen hand utforska och upptäcka omvärlden. Vi arbetar i små grupper för att synliggöra varje barn och stärka deras självförtroende och ge dem trygghet samt för att ge barnen ”tid att ta tid på sig”. En trygghet för både föräldrar och barn är också att kontinuiteten bland personalen är hög. Det är alltid samma personer barnen och föräldrarna möter. Barnen kan vara på Silvertärnan från 1-9 år vilket är både unikt och gör att sammanhållningen och tryggheten stärks.

Eftersom vi är ett föräldrakooperativ har föräldrar större möjlighet att vara med och påverka. Man har också möjlighet att vara informerad och delaktig i verksamheten under en längre tid. Det blir ett varmt och välkomnande klimat och som förälder är du alltid välkommen att delta i den dagliga verksamheten.  Personalen på Silvertärnan är kreativ, engagerad och erfaren. De är utbildade till kokerska, barnskötare, förskollärare eller fritidspedagog. Samtliga har även utbildning i Ur och skurpedagogik samt äventyrspedagogik. Varje år går man också kurs i hjärt- och lungräddning med inriktning på barn. Vår kokerska lagar ekologisk, närproducerad, näringsrik, hemlagad mat från grunden med nybakat bröd i eget kök. Matresterna hamnar i vår kompost som sedan blir till jord i våra odlingar. Vi odlar potatis, lök, jordgubbar, hallon, havtorn, vindruvor, aroniabär och smultron som används både till matlagning, saft, sylt och att stoppa i egen mun.